pátek 15. srpna 2014

Můj první cheesecake ...

Když jsem nedávno poprvé ochutnala cheesecake, věděla jsem hned, že si jeden musím doma vyrobitCesta od myšlenky k dortu chvíli trvá. Zasednu tedy k internetu a hledám recept, ale zjišťuji , že co recept, to originál... 

Pročtu mnoho receptů a mnoho diskuzí o tom, jestli je pravý cheesecake ze sýru, tvarohu nebo smetany. A když už ze sýru, tak je problém zjistit z jakého konkrétně. Nejvíce je zmiňován krémový sýr Philadelphia (ten se mi ale špatně shání a vyjde dost draho), dále prý lze použít ricottu, cottage, mascarpone i naši Lučinu. Nicméně zjišťuji, že nejlepší je sýr krémový s velkým obsahem tuku.  

Vlastně jsem se doteď nedopátrala pravého receptu na pravý cheesecake, protože každý z pravých receptů na zaručeně pravý cheesecake  je  jiný... Inu, po dlouhém hledání si z každého receptu vybírám suroviny, které dokážu v obchodě bez potíží sehnat a budou i cenově přijatelné a dávám dohromady "svůj" recept. 


Množství surovin je na formu o průměru 24 cm, forma by měla být otvírací (pro snadné vyndání dortu z formy). Pokud jde o vymazávání formy - já jsem použila pečící papír a abych ho do kulaté formy dobře narovnala, tak jsem papír nejdříve namočila, zmuchlala a pak rozložila a šlo to super.

forma vyložená pečícím papírem


Co je třeba na těsto: 
300g sušenek Be Be (nebo jiných, nejlépe máslových); 150g másla

Co je třeba na náplň: 
600g krémového sýru - měla jsem z Lidlu, krabička po 200g (Cream cheese classik - Goldessa); 250g moučkového cukru (já dávala krystal, jiný nevedu); lžíci vanilkové esence, ale nemusí být; 2 vejce + jeden žloutek; kelímek smetany na šlehání - čím více tučná, tím lépe

Co je potřeba na potření dortu: 
kelímek zakysané smetany; dvě lžíce cukru a pokud pak ještě chcete, tak ovoce chvíli povařené s cukrem na polití vršku dortu (je lepší kyselé ovoce)

A dostáváme se k postupu, takže....

Postup korpus:
Sušenky v mixéru nasekám a vysypu do mísy, k nim nasekám změklé máslo (prý může být i rozpuštěné) a rukama prohnětu, jako když dělám drobenku. Vzniklou hmotu dám do formy vyložené pečícím papírem. Těsto do formy namačkám na dno i po stranách, já to potom ještě upěchovala skleničkou - zahladila. Přesunu do ledničky a jdu dělat náplň (nebo se to může strčit do trouby předehřáté na 200 stupňů na 5 minut a pak nechat vychladnout).

Postup náplň:
Do mísy dám sýry a cukr, trochu šlehačem prošlehám (šlehač na nejnižší stupeň), aby se vše spojilo. Pak přidám šlehačku a zase chvíli na nízký stupeň šlehám. Po chvilce dodám ještě vanilkovou esenci a vejce, opět šlehám, než se vše spojí do hladkého krému (trochu tekutějšího). 
Krém vliji do formy na sušenkový korpus a chvilku nechám odležet. V této chvíli teprve začínám předehřívat troubu cca na 200 stupňů.


před pečením


Postup pečení (peču v elektrické troubě):
Formu s korpusem a krémem zabalím do alobalu, neb se to celé bude pokládat na plech s vodou. Stačí obalit do poloviny formy, prostě tak, aby se ke korpusu nedostala voda. Sice je mezi formou a korpusem ještě ten pečící papír, ale pro jistotu...  
Následně zaliji hluboký plech trochou vody, do vody položím obalenou formu a šup s tím do trouby. Na plech s vodou se pokládá proto, aby nepopraskal sýr. Peču cca 40 minut - po deseti minutách teplotu snížím asi na 180 stupňů. 
Troubu lze vypnout i po půl hodině, protože dort se zde nechává až do vychladnutí. Během pečení troubu vůbec neotvírám, prostě to musím risknout. Neotvírám ji ale ani po upečení, maximálně minimálně pootevřu dvířka a čekám do vychladnutí.


po upečení


Postup konečné fáze:
Zakysanou smetanu chvíli šlehám s cukrem. Vyndám dort z trouby (dort je stále ve formě)
a potřu prošlehanou zakysanou smetanou. Dort přesunu do ledničky. V lednici by měl být několik hodin, třeba i přes noc.  
Já po pár hodinách ještě na smetanu dávám povařené ovoce a na dalších několik hodin vracím do lednice. Po několika hodinách v lednici dort teprve vytahuji z formy, díky pečícímu papíru to jde skvěle. 

A tady je výsledek :-) Dobrou chuť!

finální výtvor



Žádné komentáře:

Okomentovat